jump to navigation

Gambar Manohara Odelia Pinot peluk anjing August 15, 2009

Posted by nikmj in General, islam, National, news.
Tags: , , , , ,
trackback

Biar betul si Manohara Odelia Pinot ni.. takkan beliau tidak tahu yang anjing adalah tergolong dalam senarai najis berat Mughallazah?

Apapun kerana sudah ‘terpegang’ atau ‘tersentuh’ maka wajiblah beliau bersuci dengan cara bersamak.

Kalau segan atau serba salah mana mahu mendapatkan tanah yang suci, tak kisah. Sekarang sudah ada sabun yang diiktiraf oleh JAKIM yang boleh diguna pakai untuk menyucikan najis berat. Sabun ini dipanggil Sabun Turaab, Sabun Untuk Bersamak keluaran syarikat Yaqeen, Heritage de Beau Impression.IMG0552AUntuk keterangan lanjut berkenaan Sabun untuk bersamak ini, sila email yaqeen.custcare@gmail.com atau hubungi 03-55108731.

Comments»

1. hiqa ain" - August 24, 2009

bawa bertaubatlah manohara….

mmg betul jika manohara duduk baik-baik sama TT… saya tgk gambar beliau dengan TT seorang yang baik dan lembut…. jika masih bersama TT …. TT akan membimbing beliau….. ke arah agama dan kehidupan yang lebih baik…

ini sudah pulang ke indonesia,,,, giler glamour…. agama entah ke mana… pegang anjing boleh di bawa main-main….

sayang … rupa cantik anugerah Tuhan dipersia dan menjadi tatapan umum…. alangkah baiknya jika tinggal diistana dengan layanan diberikan ….

2. acoi2005 - September 5, 2009

kenalah jaga hukum-hakam wahai makcik manohara oiii…

3. wihan - September 18, 2009

hai kak mano apa kabar?bolehkah aku bisa lebih dalam mengenal kakak ?aku wihan.

4. Putri - September 29, 2009

dia ni Islam celup kut.. mustahil benda haram pun tak kenal.. kuang2 kuang2.. memalukan

5. hafiz - October 8, 2009

haiii manohara….sya sbg seorg islam, jika sesama islam melakukan prbuatan yg ditegah..maka ini adalh menjadi kewajiban kpd sesama islm utk menegurnye..sya arap jgn marah dgn teguran sya ni…prbuatan ni adlh sgt ditegah oleh allah..anjing ni binatang bnatg haram…kalu kamu tidak samak selepas kamu sentuh ngn bntg ini…maka amal ibadat kamu adlh tdk sah…sbb utk lakukan sesuatu ibadat hendaklah bersih badan dr dlmn dan luaran …itulah bru diterima oleh allah amal ibadat…jika selama kamu memegang bntang itu dan tdk samak sehingga kamu samak..slama itulah kamu dwajibkan mengqadakn semua ibadat wajib selama tmpoh itu…jika tidak allah akn tuntut di akhirat kelak….wallahuallam!!!

6. mima - December 24, 2009

saya sebagai orang indo sangat malu degan perbuatan mano dan ibunya mereka engga tau di untuk terlalu serakah tapi jangan takut allah akan memberi hukumannya bila dia berbohong atau memitnah orang

7. mima - December 24, 2009

makanya orang menikah atau bersahabat harus dengan sederajatnya kalau orang miskin kawin sama raja pasti akhirnya begini karna terlalu serakaaaaaaaaaaah

8. ann - December 27, 2009

Org Malaysia pn 1 hal…. Dh ramai kena main ngan Indon…..pn masih nk kawin ngan indon.

9. tunsrilanang - December 30, 2009

Food for Thought: (Hanya untuk renungan khas orang2 Melayu Malaysia yang mengaku dirinya ISLAM:-

AL QURAN (Surah Al-Maa’idah [Hidangan]) Ayat 4:

Bismillah hirahmanirahim!

“They ask you what is permitted for them; say, Permitted [diHALALKAN!] for you are the good things, including what you train your falcons and DOGS [binatang2 yang telah dilatih pemburu untuk memburu] to catch. You train them in accordance with God’s designs. Thus, you may EAT [HALAL DIMAKAN!] what they catch for you, and mention God’s name thereupon. You shall observe God, for God is most strict in reckoning.”

KETERANGAN:

Kita tahu bahawa Anjing menangkap mangsanya (binatang buruan) dengan mulutnya (takkanlah dengan tangan goblok!). Allah menurunkan ayat ini didalam Al Quran dengan seterang-terangnya mengatakan HALAL dimakan apa yang ditangkap anjing dengan mulutnya (walhal kita TAHU mulutnya berairliur basah!).

SOALAN: (Cepu Mas!)

Maka jika MAKAN tangkapan daripada mulut Anjing pun diHALALkan oleh ALLAH didalam AL QURAN, dimanakah letak lojiknya yang memelihara anjing atau memegang anjing pun tak boleh?! Astaga! (Melainkan anda semua ada Kitab lain sebagai rujukan yang boleh “supercede” atau “abrogate” the Al QURAN!) Allahhualam!!!

Jawapan : Dibuka kepada semua, terutama sekali Tok Guru2/Tok Alim2/Ustaz2/Imam2/Mufti2/Alim Ulama’… sapo-sapo ajolah!

ULASAN: “BUTA HATI AKIBAT JAHIL LAGI MERBAHAYA DARIPADA BUTA MATA DISEBABKAN PENYAKIT!!!” eheheeheheh!

KONKLUSI: I stand to be corrected (and Judged!)

NOTA: (kepada Peminat ATAU Pengkritik Manohara)

“This is not my intention to defend or accuse BUT it’s just a matter of principal and most of all about “KEBENARAN AL QURAN”! WHICH IS MORE IMPORTANT!!!

10. tunsrilanang - December 30, 2009

Itulah sebabnya ada pujangga mengatakan:

“MENGAJI SAHAJA TIDAK SERUPA DENGAN MENGKAJI” !!!

Renong2lah dan Fikir2kanlah orang2 Melayu rakyat Malaysia yang mengaku dirinya ISLAM! (sebelum anda semua menuding jari2 kepada insan yang lain, walhal 3 lagi jari2 anda sedang tersorok menuding ke arah diri anda sendiri??!!!) eeheheheeeheh!!!!

Ini baru satu potong ayat jo den bagi! INGAT!!! (Kato: Upin & Ipin!) or is it Ipin & Upin? whatever!

heeheheeheheheehe!!!!!

“I just luv a good Joke especially when the Joke is not on me” ! ehehe!

11. tunsrilanang - December 30, 2009

Untuk renong-renongan:

Sesiapa yang mengada-adakan ayat2 yang “menyerupai” atau berbunyi seperti AL Quran dan mengatakan ianya adalah dari Allah (seperti menghalalkan ATAU mengharamkan sesuatu perkara yang telah ditetapkan oleh Al QURAN) hukumannya mengikut Al Quran adalah “sama seperti menduakan ALLAH” atau “menyembah selain dari ALLAH” dan sebagaimana kita semua orang Islam tahu (kecuali yang jahil):

PENALTI-nya:

Tiada Ma’af bagimu: “DOSA yang Tidak Boleh diampunkan oleh ALLAH”

– Hikayat: “TunSriLanang”

12. majumalaysia - January 6, 2010

mana ada hukum pegang anjing/babi haram…stuju dgn tunsrilanang

nikmj - January 6, 2010

Memang tiada hukum memegang anjing/babi haram.

Yang ada ialah anjing/babi itu dikategorikan sebagai NAJIS BERAT/MUGHALLAZAAH. Hukum menanggung NAJIS BERAT ialah dengan bersamak.

Justeru itu untuk mengelakkan dari kesusahan bersamak, maka sayugia dielakkan dari memegang anjing/babi. Walaupun begitu jika bersamak itu tidak menjadi masalah bagi anda, buatlah apa yang anda fikir patut.

Harus diingat, sebarang ibadah semasa menanggung NAJIS BERAT adalah tidak diterima. Tepuk dada tanya selera. Wallahuaklam

13. ann - January 16, 2010

Nape siap cabar tok-tok guru ni….ala-ala riak kan….mungkin elok jika encik tunsrilanang kaji seluruh isi al Quran serta hadis Rasullullah. jangan kaji sendiri ye….belajarlah dengan ustaz yang bertauliah…atau boleh juga di universiti…kalau rasa tok guru Malaysia tak layak….tak cukup ilmu….pi lah cari tok-tok guru luar Malaysia lak…

Mungkin tuan boleh juga baca balik semua comment di atas dengan lebih teliti dan kritikal…..yang ini tuan kaji je ye….tak payah mengaji….mungkin tuan akan tepuk dahi termalu sendiri….

Semua jg tau malaikat rahmat tidak akan masuk ke dlm rumah yg ada anjing di dlmnya.

Hinanya rumah yg di dlmnya ada umat yg tidak solat…sehingga hujan yg turun pd atap rumah tu sama levelnya dgn air kencing anjing.

Islam tk benci anjing….cuma ada batasan hubungan umat Islam dgn anjing. Anjing di bela sbg pengawal…sgt formal dan terbatas….itu pun jika tiada cara lain…bukannya sbg haiwan kesayangan org Islam..

Anjing tdk dihina Islam….cuma kejadiannya adalah najis berat….jadi umat Islam wajib menjaga batasan ini….

Kesimpulannya…jgn cpt sgt rumus org lain jahil agama ye….tak baik….

14. manusia - September 13, 2010

Mano yang minta cerai, bukti bahwa u g bisa bwa hati dia…Ajakan (da’wah) u blum bagus, mending dikembalikan ke indo..
Belajar lagi y kalian untuk bsa ngebawa orang pada ajaran yang kita pegang.
Foto ini baru permulaan, kita blum tau dia stlah be2rapa taun kedepan (yang sama lamanya tikanya dia ada di negara u)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Recent Comments

    fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
    Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
    SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
    semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
    ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
    cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
    first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
    mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
    Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
    ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
    what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
    fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
    chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
    Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
    Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
  • %d bloggers like this: