jump to navigation

Daisy – Manohara akan ingkar arahan Fakhry June 29, 2009

Posted by nikmj in General, islam, National, news.
Tags: , , ,
trackback

Ibu Manohara Odelia Pinot, Daisy Fajarina mendakwa anaknya akan ingkar dengan arahan suaminya, Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry supaya kembali ke pangkuannya.

“Manohara tetap tidak akan kembali ke pangkuan suaminya walaupun bakal berhadapan dengan tindakan undang-undang,” katanya.

Daisy menegaskan biarpun Tengku Muhammad Fakhry memberi tempoh sehingga 2 Julai ini supaya isterinya kembali ke pangkuannya, Manohara tidak akan berbuat demikian.

Menurut beliau, Manohara mengakui seorang isteri wajib berada di sisi suami seperti yang ditetapkan oleh hukum syarak.

Tambah beliau, anaknya akan menghormati dan setia bersama suaminya jika dia sentiasa dijaga dengan baik.

“Manohara tidak sanggup lagi tinggal bersama suaminya yang sentiasa menderanya,” dakwanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, permintaan Kosmo! supaya dibenarkan menemu bual Manohara tidak dilayan.

Kosmo! kelmarin melaporkan Tengku Muhammad Fakhry memberi tempoh sehingga 2 Julai ini kepada Manohara supaya kembali ke pangkuan suaminya yang sah di sisi hukum syarak dan melaksanakan tugas sebagai Cik Puan Temenggong Kelantan seperti yang telah diperakui oleh undang-undang.

Comments»

1. tokkmod - June 29, 2009

kenapa yah.. mamanya yg sebok ya…
aku percaya simama ini menjual anaknya unt kepentinggan
diri dia.. so mama jenis apa ini

2. @L - June 29, 2009

Bekerja di Jakarta,memang harus punya identitas diri yang berlaku dan keahlian untuk dapat bekerja di bidang profesional atau lainnya.

Jika anda liat di blog yang lain, saya lebih menyarankan ke t.k.i2 ,agar dapat pulang ke kampung halaman masing2.. why?:
1. mereka dapat berkumpul dengan keluarga di negara Indonesia tercinta.
2. mereka dapat hidup di pedesaan indah,lautan luas, hutan yang baik ,dan jika dalam hal mencari makan.. ditempat2 itulah mereka dapat bertemu dengan sumber daya alam Indonesia yang indah.
3. dari segi ekonomi, mereka dapat menjual hasil2 legal tersebut dengan cara ke pedagang pasar tradisional setempat.so, dengan cara itu mereka dapat Rp (Indonesian currency)..

just intermezzo,banyak malaysian people dalam melihat Rupiah currency .tertawa (Sory,jika banyak yang tersinggung).. ,if convert to international product in Jakarta,also same the price with ,: RM , S$,or even another foreign exchange.

Saya juga setuju,yang berbuat jahat harus dihukum..even Indonesian people,malaysian people or anybody…,tapi.dengan banyaknya kasus2 si malaysia terhadap t.k.i (legal,ilegal).. maka itulah kami(Indonesian people especially in Jakarta), Very disappointed..thx.

3. non-bias - June 30, 2009

Di indonesia sejak dulu lagi byk cerita yang sengaja memburuk burukkan malaysia. Di indonesia hanya sibuk mempersoalkan cerita pembantu rumah indonesia didera bahkan kes manohara juga. Saya kesal dan simpati terhadap nasib pembantu itu. Tapi orang di indonesia enggan terima hakikat bahawa banyak kasus di malaysia di mana pembantu rumah indonesia melarikan wang dan anak majikan, berkahwin lagi dengan lelaki malaysia walaupun telah punya suami di indonesia dan melakukan jenayah berat seperti membunuh dan merompak (merampok) Di internet, ramai orang indonesia yang memaki hamun orang malaysia kerana kasus manohara walaupun tidak tahu lagi sama ada TT atau mano yang berkata benar. Mama mano pernah didapati bersalah oleh mahkamah perancis kerana mendera pembantu rumahnya (hmmm…warga indonesia, sebangsa dengannya juga) dan bekas suaminya pula melalukan kekerasan seksual terhadap pembantu. Saya kagum kerana orang malaysia tidak membalasnya dengan kata-kata yang nista dan kesat seperti itu. Orang malaysia dan indonesia tetap sama semuanya manusia ada yang baik dan ada yang tidak. Apa sekalipun saya bangga menjadi rakyat malaysia

4. wuek - June 30, 2009

saya pon bangga jadi rakyat malaysia!

5. non-bias - June 30, 2009

😀

6. @L - June 30, 2009

non-bias..

memang pada hakikatnya manusia itu ada yang baik atau buruk,

tapi, permasalahan t.k.i (baik/buruk, legal/ilegal) hanya ACCUMULATED dari keadaan yang ada..

I`ll give you example: REOG PONOROGO JAWA TIMUR,WAYANG,AMBALAT, terakhir lagu dari Afgan diakui oleh malaysian..

What does you feel., ONLY just in case, you are Indonesian too?? thanks.

7. @L - June 30, 2009

AND OF COURSE, I`M PROUD (WE LOVE) TO BE INDONESIAN PEOPLE, ESPECIALLY IN JAKARTA….THANKS.

8. non-bias - July 1, 2009

@L,

Apa yang boleh saya katakan tidak semua orang jakarta itu hidupnya senang seperti kamu(?) (byk pengemis di sana). Mungkin kamu boleh memulakan dengan membantu mereka yang tidak terbantu oleh pemerintah kamu sendiri sebelum asyik menyalahkan kami di malaysia. Orang malaysia sememangnya murah hati sebab itu kami dengan senang dan dengan terbuka menerima artis/penyanyi (dari negara-negara lain juga bukan dari indonesia sahaja ya) bukan kerana malaysia ketandusan artis tapi kerana musik itu universal.Oh ya, saya punya teman rapat di Bandung dan pernah pergi bertemunya di sana. Dia orang jati indonesia tetapi tidak suka kepada lelaki indonesia ya, kenapa ya? Well, dia beritahu saya jawapannya tapi tak perlu saya tuliskan disini kerana saya pasti kamu tidak mahu menerima hakikatnya. Saya lihat kamu byk menghantar reply di blog ini. Adalah baik berfikir dan bertindak untuk memajukan bangsa dan negara daripada menunjukkan emosi yang entah kemana. Ya, setiap bangsa pasti bangga dengan negaranya, tidak kira mereka/negara itu miskin, kaya atau jelek. Dan kerana rasa bangga itulah kita perlu harus melakukan yang terbaik untuk bangsa dan negara masing-masiang. Bukankah itu lebih bermakna?

9. non-bias - July 1, 2009

@L,

saya lihat kamu teruk menghentam dan dihentam di blog ini. Matlamat saya sebenarnya hanya untuk membaca jika ada kisah terbaru tentang TT dan mano, tidak lebih dari itu. Hari ini hari terakhir memberi komen disini.
Banyak perkara lain yang lebih bagus untuk dilakukan daripada membalas/menulis komen2 sebegitu.

Gud luck @L, mudah-mudahan kamu bisa membantu mereka yang memerlukan bantuan kamu

10. ohplease - July 1, 2009

Pantun:
Budak kecil menulis blog,
Pemikiran kolot, cetek sekali,
Kalau pemikiranmu sungguh kolot,
Manakan bisa diubah lagi..

p/s: Siapa nak mengaku pantun berasal dari negara dia? Siapa nak mengaku mee bandung di Malaysia asalnya dari Bandung?congkak dari negara mana ye?lembu asalnya dari negara mana?

11. @L - July 1, 2009

Amiin.. insya allah saya Sudah melaksanakan hal tersebut (dan orang2 mampu di Jakarta).. thx.

12. mas kocok - July 2, 2009

TO:
@l
from mas kocok

Saya menyebutkan beberapa tempat Modern and Mewah di Jakarta diantara SANGAT BANYAKNYA MODERN PLACES AND DEVELOP BUILDING IN JAKARTA,.. kenapa??. Karena saya tidak senang ,with a few Indonesian people (terutama pembantu, buruh) Which is human being ,sering diperlakukan sewenang-wenang di malaysia…. .Even I know ,not all of malaysian people doing like that.

“KEBANYAKAN PEMBANTU RUMAH DAN PEKERJA TKI DI PERLAKUKAN SEWENANG-WENANGNYA OLEH MAJIKAN MEREKA YG TERDIRI DARI ORANG CINA YG BUKAN ISLAM. SEBALIKNYA MANA-MANA PEMBANTU RUMAH YG BEKERJA DGN ORANG MELAYU (ISLAM) DIPERLAKUKAN BAIK LAYAKNYA SEBAGAI ORG GAJI BAHKAN ADA YG SEBAGAI AHLI KELUARGA.MEREKA INI BERTUAH BERBANDING YG KERJA DGN MAJIKAN CINA. INI FAKTA BENAR.
OK SAYA AKAN DEDAHKAN RAHSIA SEBENARNYA IAITU:
SEWAKTU RUSUHAN KAUM DI JAKARTA DULU RAMAI KAUM TIONGHUA DI INDONESIA DIPERLAKUKAN SEPERTI DIPERKOSA,DIBUNUH MUNGKIN,DI BAKAR KEDIAMAN MEREKA,GUDANG DAN TOKO DICURI BARANGAN MEREKA,RUMAH MEREKA DIGELEDAH. INI MEMBERIKAN TRAUMA PD KAUM CINA TIONGHUA DI INDON…HAL INI DIKABARKAN HINGGA KE SINGAPURA DAN MALAYSIA DIMANA ADA WARGA CINA. JADI BILA TKI/TWI INI BEKERJA DI MALAYSIA …TIMBUL PEMBALASAN UNTUK BALAS DENDAM. ANDA KENA FAHAM KAUM CINA MEMANG KUAT SEMANGAT KAUM MEREKA.
JADI ANDA KENA FAHAM KAUM TIONGHUA DI INDONESIA JUGAK BERTANGGUNGJAWAB SEBAB MENANMKAN KEBENCIAN PADA KAUM CINA MALAYSIA DAN SINGAPURA TENTANG PERANGAI ORG INDON. JADI ANDA FAHAM BUKAN???

How does you feel, only Just in case you are Indonesian too..????.
” SEBAGAI MANUSIA KITA TAHU PERBUATAN YG DILAKUKAN OLEH KAUM CINA ITU AMAT JELIK…KAMI SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA JUGAK MENGUTUK PERANGAI MEREKA.”

THE IMPORTANT IS, I HAPPINES WITH THE HEADLINE STATION T.V THIS MORNING.. , “Pengiriman T.K.I Ke malaysia DIBERHENTIKAN ,START TODAY JUNE 26, 2009″ ,HOPES IT HAPPENS (MUST), AMIN.
“YA HARAPAN SAYA BEGITU JUGAK…KERAJAAN MALAYSIA MAHU SUPAYA MANA-MANA TKI/TWI KE MALAYSIA YG BEREUGAAM ISLAM HARUS BEKERJA DGN MAJIKAN ISLAM. KERAJAAN MALAYSIA BERCADANG UNTUK AMBIL PEMBANTU RUMAH DARI NEGARA CHINA UNTUK MAJIKAN KAUM CINA.
SAYA RASA ORG INDON AKAN BERPUAS HATI ATAS PENJELASAN INI.

TERIMA KASIH.

13. Kat - July 5, 2009

I kinda agreed with maskocok.. I’m a Singaporean n i’m living in Malaysia for quite some time now. Dari apa yang saya baca/dengar dari media, kes2 penderaan terhadap pembantu rumah dari Indonesia seperti kes Nirmala Bonat dan Siti Hajar melibatkan majikan2 yang berbangsa cina.. I’m not trying to be racist tp kebanyakan pembantu2 rumah Indonesia yang bekerja dengan majikan yang berbangsa Melayu, kebanyakan mereka dilayan seperti keluarga sendiri. Saya pernah berbual-bual dengan beberapa pembantu rumah warga Indonesia (yang bekerja dengan majikan Melayu) ketika menemani anak saudara saya yang berumur 10 tahun bermain di taman. Saya panggil mereka dengan gelaran bibik. Jelas mereka semua mengakui gembira dan selesa bekerja dengan majikan mereka di Malaysia dan ada di antara mereka yang tidak mahu pulang ke Indonesia. Jadi warga2 Indonesia, sila buat dulu research or whatever yang relevant before making any comments. To be totally honest, saya sendiri agak takut untuk mengunjungi Indonesia kerana keganasan2 yang berlaku di Indonesia.

14. Citytour - July 6, 2009

I wish to refer to the accusation of the “cultural stealing”. Many in Indonesia seem not to fully understand about the so called cultural heritage and culture in itself. Culture is not bound by political jurisdiction of one country. Culture cannot be controlled similar to the movement of good and people. Culture evolves since hundreds or even thosands of years ago.

Reog Ponorogo – Can someone here prove to me, even at the smalled scale, when did Malaysia claime reog ponorogo as its culture?

Batik – Batik can be found anywhere even in some Africal countries? Why dont you just claim from them too?

Wayang – Malaysian Wayang Kulit is originated from Thailand, not Indonesia.

Bukan Cinta Biasa by Afgan – This is entirely private matter, just let Afgan, whenever he may exercise his rights, to sue Maxis under any copyrights whatsoever be it Indonesian copyright law, malaysian cpyright law or even under the T.R.I.P.S.

15. theOriginalOne - July 7, 2009

Reog Ponorogo – this is the first time I heard it..syirik dalam Islam..& PLUS, tak pernah nampak di Malaysia..so for Indon, don’t be stupid to claim ur ugly culture of which we are not into it.

BATIK – obviously, our batik is more different from yours! we have BATIK KELANTAN,BATIK TERENGGANU, SUTERA BATIK & many more. The Design, materials & ways of creating it is TOTALY DIFFERENT! maybe the word BATIK is remain same..like MAKAN(eating)..u pronounce it as MAKAN too, right? why u don’t claim we steal that word from your dictionary too??

WAYANG- .we already have wayang kulit since looong ago,before our Independence from British..did you stole it from us????or one of the wayang’s creator related to each other and went for travelling to Malaysia/Indonesia?

Bukan Cinta Biasa- Afghan. The TITLE OF THE SONG ACTUALLY COPYING ONE OF DATUK SITI NURHALIZA’S SONG!Luckily Datuk Ct do nothing about it!who is this Afghan,anyway??

16. zaara aslam - July 10, 2009

@L….

Kamu begitu tegar membetulkan perkara yang kamu rasakan betul….

fasal kes manohara ni ….kamu jangan begitu keras terus menghukum malaysia, kamu tidak tahu perkara sebenar….mano masih muda..mau berkahwin dgn our prince…hendak hidup senang…sepatutnya mano mengunakan peluang yang diberikan oleh prince dengan sebaiknya … mempersiapkan diri untuk menjadi seorang isteri sultan … seorang yang patuh… jangan hanya bermimpi untuk mengejar wang semata-mata… siapa yang dlm dunia ni akan tolak tuah untuk berkahwin dengan prince? malahan ada yang sanggup jadi isteri ke 2 .. ke 3.. ke ..4… manohara antara insan yang bertuah dapat gelaran Cik Puan Temenggong ?

fasal perkataan indon? mmg ianya singkatan atau panggilan yang senang disebut sahaja,,,, bukannya pangilan…. indo sial….yang setengah dr orang indonesia memanggil malaysia …. maling sial…..kamu jangan merumitkan hal dengan memperbesarkan panggilan INDON tu>>>.

indonesia memberhentikan PEMBANTU RUMAH? hanya sebab 2 orang didera…. lagipun itu bukan bangsa MELAYU…cina… mungkin kurang sesuai apabila pembantu melayu bekerja dengan bangsa lain….jika itu yang indonesia mahukan …. silakan…. kamu yang menolak rezeki….saya tgk dalam berita… rakyat indonesia lebih kurang 300,000 orang keluar mengundi di malaysia…. maknanya ramainya rakyat kamu yang mencari rezeki disini…. kamu harus rasa malu apabila mengutuk malaysia… kerana ramai nya warga kamu dtg dari jauh…. mencari rezeki disini….kami tidak pernah halang… dan tidak langsung mewujudkan ketengangan antara rakyat lain….

Kamu begitu bangga dengan tempat kamu…. saya telah pergi ke jakarta…airportnya? waduh2… KLIA lebih canggih lah….u ada TWIN TOWER?PETRONAS TOWER? kamu hanya menyebut tempat2 yang mewah…padahal saya tengok ramai yang merempat dan miskin.

saya salah seorang peminat muzik kamu…. peminat band kamu… saya tidak langsung bersifat kenegaraan.. kerana jika ianya bagus… dan sedap didengar saya akan akuinya… malah menjadi mengumpul cd2 band indonesia….

manohara juga tidak seharusnya memperbesar-besarkan masalah rumahtangganya yang melibatkan orang kenamaan……dan ibunya bertindak agresif…menghuru-harakan keadaan yang amat memalukan ini…jika manohara tidak mahu pulang ikut suaminya kita tidak boleh menghalang…. namun nanti kemudian hari mano akan berfikiran matang akan menyesali perbuatannya diketika ini.. ketika umurnya 16 dan 17tahun yang masih mentah dan masih bersekolah sepatutnya….

kesimpulannya disini, ianya tiada kaitan dengan negara mana2..ianya merupakan kisah perseorangan… kes-kes yang diperbesarkan agar kita serumpun bercakaran sesama sendiri…cuma apabila kita berada di tempat ..tanah air orang lain… kita haruslah jaga perlakuan dan menjaga nama baik orang sekeliling kita…..

17. Simply Me - July 13, 2009

hey malaysians, check this website guys http://www.malingsia.com ada gambar kepala babi atas bendera malaysia

18. farah Iidayu ayu - July 13, 2009

To all malaysian !!@Simply Me
saya dok tenyeh depa di website http://www.malingsia.com
kita saty hati,satu suara dan kita SATU MALAYSIA.

19. Simply Me - July 14, 2009

yealah farah,…aku pun ada join kat situ😀 mula2 tu memang malas nak layan indon-indon tu, suka maki hamun, mencarut,…nampak sangat diaorg tu dengki kat orang malaysia, cara diaorg cakap/tulis macam takde pendidikan dan takde pegangan agama. Bila nampak gambar kepala babi atas bendera malaysia, aku memang bengang, aku rasa admin website tu sengaja provoke orang indon dan kita supaya bergaduhlah…. kalau tak buat cam tu, sape nak visit website tu..

20. Lisa Jamal - September 24, 2009

salam

sepatutnya masyarakat Indonesia jangan terlalu melulu membuat tuduhan tanpa memeriksa dan menilai sesuatu cerita kerana belum pasti akarnya. Hanya mendengar dari media Indonesia yang sering mencari peluang melakukan provokasi dan menaikan sentimen anti Malaysia apa sebenarnya dan apa faedahnya.Kita bersyukur kerana rakyat Malaysia rata-rata sudah terdidik dengan sikap tidak mudah emosi dan melatah.

Nasihat : diharapkan rakyat Indonesia menilai dan mengkaji dulu sesuatu cerita dalam koran / media di sana sebelum membuat tuduhan dan fitnah terhadap warga Malaysia dan Malaysia. Jaga budi bahasa dan sopan dalam tutur.

Terima kasih

Bahasa jiwa Bangsa

Anak Malaysia Sayang Malaysia

21. Putri - September 29, 2009

Ya.. kalau Indonesia tidak menghantar pembantu ruma ke Malaysia, bagus juga. Malaysia tidak pelu keluar matawang ke Indonesia lagi, dan Malaysia akan aman dari peragut, perompak dan perogol yang hari2 kita lihat d news bahawa golongan mereka ini memang terkenal dengan masalah seperti ini. Hairan juga, 1 pembantu atau 2 pembantu didera sudah menaikkan kemarahan orang Indonesia padahal kalau di bandingkan dan di ungkit, kita yang perlu lebih marah lagi. Malaysia juga masi ada solution lain untuk mengambil pembantu Filipina, malah lebih 1/2 juta rakyat Indonesia ‘cari makan’ d Malaysia dengan aman dan mungkin ada 0.2 juta lagi yang datang ke Malaysia ikut ‘jalan tikus’. kalau Indonesia begitu senang, kenapa rakyatnya masi datang ke Malaysia????


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Recent Comments

    fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
    Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
    SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
    semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
    ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
    cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
    first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
    mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
    Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
    ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
    what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
    fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
    chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
    Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
    Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
  • %d bloggers like this: