jump to navigation

Mufti bantah kenyataan Nazri tentang status agama, keputusan bercanggah hukum Syarak April 25, 2009

Posted by nikmj in islam, National, news.
Tags: , , , ,
trackback

Keputusan kerajaan bahawa kanak-kanak mesti kekal menganut agama asal ketika ibu bapanya berkahwin walaupun selepas seorang daripada pasangan itu menukar agama, bercanggah dengan hukum syarak, kata beberapa mufti semalam.
 

Sehubungan itu, mereka meminta kerajaan menarik balik keputusan itu bagi mengelak kekeliruan, terutama di kalangan umat Islam.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria, berkata dalam Islam, mana-mana bapa atau ibu menganut Islam, anak mereka dengan sendirinya beragama Islam kecuali yang sudah berumur lebih 15 tahun boleh memilih agamanya sendiri. 

“Soal Islam tidak boleh dipermainkan, begitu juga dalam masalah hukum tidak boleh dibincang atau dipinda sewenang-wenangnya, sebaliknya perlu mendapat pandangan ulama, mufti dan pakar agama supaya tidak timbul kekeliruan,” katanya ketika dihubungi, semalam. 

Kelmarin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, berkata Kabinet membuat keputusan itu sebagai langkah penyelesaian jangka panjang berhubung isu pertikaian status agama kanak-kanak apabila ibu atau bapa mereka menukar agama.

Keputusan itu dibuat berikutan kes bekas penganut Hindu yang kini memeluk Islam, Mohd Ridzuan Abdullah, 40, menukar agama tiga anaknya kepada Islam, walaupun ibu mereka masih beragama Hindu. 

Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut, pula menegaskan, bapa lebih berhak dan anak-anak mesti mengikut agama yang dianuti bapa.

“Apabila baligh mereka boleh menentukan agama yang ingin dianutinya, sama ada kekal dalam Islam atau sebaliknya. 

“Bagi saya kes ini membabitkan masalah manusia, bukannya hukum. Walaupun anak itu memeluk agama lain, hubungan mereka dengan ibunya tidak akan putus. Dalam Islam adalah haram sekiranya memutuskan hubungan persaudaraan, walaupun berlainan agama,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Peguam Syarie, Mohamad Isa Abd Rolip, berkata sebarang perubahan yang ingin dibuat perlu mengambil kira undang-undang sedia ada serta pandangan semua pihak supaya tidak menimbulkan kebimbangan masyarakat Islam. 

“Keputusan itu seolah-olah satu dasar atau undang-undang baru yang perlu diikut, sekali gus menimbulkan kerisauan di kalangan umat Islam terutama saudara baru,” katanya. 

Setiausaha Agung, Yayasan Maklumat dan Perkhidmatan Islam, Sabariah Abdullah, berkata sebarang keputusan atau kenyataan berkaitan isu pindaan atau perubahan dalam hukum Islam tidak boleh dibuat sewenang-wenangnya. 

Peguam bela dan peguam cara Mahkamah Tinggi, Ikbal Salam, pula menyarankan bahagian khas syariah yang menguruskan isu penentuan hak jagaan anak-anak yang mana ibu atau bapanya memeluk Islam perlu ditubuhkan di Mahkamah Sivil. 

“Mahkamah Sivil juga perlu diberi kuasa menguruskan kes sebegini dengan melantik hakim yang terlatih dalam bidang sivil dan syariah bagi mengetuai bahagian khas itu supaya kepentingan pasangan yang memeluk Islam juga terbela,” katanya. (Bharian)

Comments»

1. Orangbaling - April 28, 2009

Dato SS Mufti,

Selama mana Islam tidak diletakkan di hadapan sekali, hanya ditempelkan sebagai Islam simbolik , selagi itulah kita tidak tidak dapat menapakkan syariat Allah di bumi Allah ini. Bila ada Bukan Islam mendekati Islam kita jauhkan mereka Mereka membaca sepotong ayat suci kita melenting kata haram sedangkan kita tidak mahu membetulkan jika salah. Jika ada seorang pemimpin dari gerakan Islam menjadi Menteri Besar, kita pilih untuk bersekongkong dengan yang bathil, mementingkan Raja yang seorang dengan mengabaikan kehendakan ramai .
Kabinet hanya pandai menggubal itu dan ini tanpa merojok kepada Mufti dulu . Banyak dah yang difatwakan tetapi di arkibkan sahaja. Bila terkepit Mufti yang kena jawab.Kenapa tidak terus terang katakan kepada mereka ” Hai Najib, hai Major Jeneral Jamil Khir, jangan dok biaq Nazri tu buat kerja merapu. Rojok kepada kami dulu.”
Kerana cintakan Rosulullah SAW , kita juga sayangkan pewaris baginda iaitu Ulama’. Marilah Ulama’ yang ku sayangi kita tempatkan Islam pada tempatnya yang sebenarnya.

2. riz one - April 28, 2009

dunia dah nk smpai penghujung, yg tahu agama hanya mementingkan dunia dan ilmu hanya untuk forum perdana dan halaqah sahaja untuk disiar secara langsung tp takut nk tegur nnti hilang harta, bukankah ALLAH yg bagi harta yg dok takut tu apsal. Jgn dok kejar dunia kerana dia akan tggal kita tp kalau kejar akhirat,dunia akan kejar kita…..marilah sama2 berjuang untuk akhirat

3. ajak - May 2, 2009

jika tak tahu,rujuk pada yang tahu.jangan lagak,nanti makan diri sendiri..
ini soal agama,bukan main2..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 • Recent Comments

  fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
  SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
  semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
  ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
  cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
  first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
  mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
  Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
  ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
  what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
  chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
  Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
  Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
 • %d bloggers like this: