jump to navigation

Siapakah pembunuh Altantuya yang sebenarnya? April 11, 2009

Posted by nikmj in malaysiakini, National, news.
Tags: , , ,
trackback

Pada 9 April 2009, Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Zaki Md Yasin memutuskan kedua-dua anggota unit tindakan khas (UTK) itu dihukum gantung sampai mati setelah didapati bersalah membunuh Altantuya, 28, di antara Lot 12843 dan Lot 16735 Mukim Bukit Raja dekat sini antara jam10 malam 19 Oktober dan 1 pagi 20 Oktober 2006. 

Sebelum ini, Azilah, 33, dan Sirul Azhar, 37, dibicarakan bersama-sama Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia (MSRC), Abdul Razak Abdullah Baginda, 48, yang dituduh bersubahat membunuh Altantuya. 


Gambaran lakaran wajah mereka berdua


Wajah Azilah Hadri (atas) yang hampir terselindung dan wajah Sirul Azhar yang hanya nampak sedikit di sebelah kiri sahaja.

Gambar mereka berdua setelah hakim menjatuhkan hukuman mati.

Abdul Razak Baginda bercermin mata. Bagaimanapun pada 31 Oktober tahun lepas, penganalisis politik itu dilepas dan dibebaskan tanpa perlu membela diri setelah pihak pendakwaan gagal membuktikan elemen penting dalam pertuduhan bersubahat. 


Adakah Najib turut terlibat sepertimana didakwa oleh sesetengah orang?

Inilah wajah Altantuya yang menjadi igauan buat mereka yang terbabit.

Peguam Ahmad Zaidi Zainal yang mewakili Koperal Sirul Azhar Umar, tertuduh kedua yang turut dijatuhi hukuman yang sama memberitahu pemberita bahawa pihaknya akan berbuat demikian (fail rayuan) Isnin ini (13 April 2009) , lapor Bernama.

Comments»

1. Bawean putra - April 11, 2009

Kalau boleh gambar2 Hakim yang menyidang kes ini, pendakwaraya-nya , pembela-nya , dan semua saksi2 yang ada supaya senang kami kenal dan beritahu keberadaan mereka di-masa akan datang.

2. dayus - April 15, 2009

beb gambar yg u tunjuk tu gambar model korea beb… periksa dulu betul .. jgn setakat CUT and PASTE aje

3. Andersonians Perak - April 27, 2009

Kes dah berjalan….dah dijatuh hukum….sekarang both of them appeal….itu biasa le….depa rayu….yang kita ni ada sesetengah group ni menidakan perkara yang benar nak watpe….kita ada mahkamah…ada peguam…ada pendakwa….ada hakim lagi yg berpengalaman mengadlili kes ….let them do their job….Allah Maha Mengetahui….siapa yang bersalah akan dihukum…bak di dunia mahupun di akhirat….yang penting buat kita jadikan kes kes seperti ini sebagai pengajaran buat yang masih hidup…….lagi satu jgn la tuduh menuduh ….sebar fitnah….kita bukan dalam kumpulan itu kenapa kita nak sebarkan perkara yang kita tak tahu….kalau yg keluarkan cerita itu tahu perkara yang benar dia yakin benar….kenapa tak report je dan bawak bukti tentang penglibatan orang lain…..takat cakap sembang kosong dlm blog…dlm website boleh la….be rasional la…..lets the court decide …..think wisely

4. Orangbaling - April 28, 2009

Its not as stupid as the Andersonian thought. The case is not that straight-forward. It has many implications that you may not have thought enough. They are, to name a few:

1. It was said to implicate very high profile in the ruling party. If it is half past six-ly done, it will assumed to be covering up somebody in the high office. Hence, our country’s image will be (or has been rather)
dented or painted dirty black. Who cares? Well, I do care and so many others. Those who are concerned with our children’ future in Malaysia after being butchered by leaders’ apathic attitudes towards
rules of law.
2. It was reported worldwide that investigations have been properly conducted up to certain stage but prosecution was selective. So also the judgement. This may well suggest that executive hands have hands in judiciary. Which may means that there is no seperation between the legistative, judiciary and executive.
3. The worst is that Malaysia maybe considered not a safe haven. This is bad for foreign investment and tourism promotions

These are in simple laymen explanation for Andersonian.

5. nikmj - May 29, 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • Recent Comments

    fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
    Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
    SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
    semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
    ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
    cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
    first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
    mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
    Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
    ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
    what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
    fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
    chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
    Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
    Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
  • %d bloggers like this: