jump to navigation

Pendedahan episod rampasan kuasa diPerak – Malaysiakini February 11, 2009

Posted by nikmj in General, harakahdaily, islam, malaysiakini, National, news.
Tags: , , , , ,
trackback

Di sebalik tabir, sejak awal lagi sudah ada perancangan jahat untuk menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak sekaligus membelakang mandat yang telah diberikan oleh rakyat. Episod ‘rampasan’ kuasa BN yang tidak beradab di Perak membuktikan lagi keangkuhan dan kebiadapn parti itu dalam melakukan apa saja untuk berkuasa.

Turaab M3-Sabun Untuk Bersamak
 
 
   

Penolong Pengarang Harakahdaily AZAMIN AMINdengan ditemani Jurugambar MUNIZAM bertemu Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Ahmad Awang di pejabat PAS Perak di Ipoh 4 Februari lalu untuk mendapatkan butirannya.

 

 

 

HARAKAH:Apa reaksi awal Ustaz berhubung keputusan Suruhajaya Pilihan Raya(SPR) yang tidak mengisyhtiharkan pilihan raya kecil di Dun Behrang dan Changkat Jering?

Ustaz Ahmad Awang:PAS bersama Pakatan Rakyat mencela keputusan yang dibuat SPR kerana ianya membelakang Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Tubuh Negeri yang menyatakan SPR mesti terima notis pengosongan Speaker dan adakan pilihan raya kecil. ‘Beyond Jurisdiction’ mereka untuk menyiasat sama ada surat letak jawatan itu sahih atau sebaliknya. Yang penting akur dengan kuasa Speaker.

Jika terbukti keraguan, boleh dibawa ke mahkamah tetapi pilihan raya mesti dilaksanakan. Kita dalam proses undang-undang untuk cabar keputusan SPR bahkan SPR sendiri mengaku kes ini dianggap selesai disebabkan badan itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk menyiasat atau inkuiri tentang surat itu. Mana boleh, kalau tidak ada bidang kuasa kenapa putuskan tiada pilihan raya kecil.

ImageKenapa terima surat penafian dua Adun itu sedangkan surat pertama daripada Speaker tidak diterima? Inilah pertama kali dalam sejarah, SPR bertindak seperti mahkamah. Untuk itu, saya menggesa Pengerusi SPR baru Tan Sri Abdul Aziz letak jawatan kerana telah mencemarkan naman baik dan imej SPR.

Sedangkan bekas Pengerusi SPR dahulu dan pensyarah undang-undang pun menyatakan bahawa soal mencabar kesahihan surat itu adalah perkara kedua tetapi yang utama kena buat pilhan raya kecil seperti dinyatakan dalam undang-undang, dimana SPR mesti terima notis pemngosongan oleh Speaker.

Bagaimana penerimaan dan gerak-kerja ‘grass-root’ dan pendokong Pakatan Rakyat, adakah bersedia hadapi pilihan raya kecil atau seluruh negeri?

Kita bersedia untuk menghadapi apa jua kemungkinan yang akan berlaku sama ada kekal sebagai kerajaan sedia ada, atau sebagai kerajaan minoriti. Atau menghadapi pilihan raya kecil atau seluruh negeri.Gerak-kerja telah dimulakan dan mesyuarat di kawasan seluruh Perak telah dimulakan dengan persiapan untuk menghadapi pilihanraya jika berlaku pembubaran DUN.

Kita telah bergerak dan semangat kemenagan Permatang Pauh dan Kuala Terenggau, momentum itu masih ada.

Bagaimana dengan tindakan dua Adun ini, apa kisah dan watak sebenarnya mereka ini?

Kalau parti mereka sendiri telah menolak mereka apatah lagi kita. Kita mencuba dari awal melayan karenah mereka kerana kita menghormati rakan komponen kita dalam KeADILAn, walaupun pelbagai masalah timbul akibat karenah mereka. Bahkan Menteri Besar Dato’ Seri Nizar Jamaluddin juga sudah beberapa kali menasihati mereka ini.

Sebenarnya sejak awal lagi kita curiga dan tahu tentang karenah mereka berdua tetapi kita bagi masa untuk mereka berubah. Kita cuba atasilah masalah dalaman namun rupanya tidak berubah.

Saya ‘flash-back’ balik ketika proses penubuhan Kerajaan Pakatan Rakyat di negeri dan sewaktu angkat sumpah Menteri Besar Perak di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri, Menteri Besar mesti Melayu dan Islam. Jadi DAP akur dengan keputusan itu, manakala keADILan menyerahkannya kepada PAS. Kami tanya, kenapa bukan keADILan sedangkan ada kerusi melayu tiga orang. KeADILan kata mereka tidak sesuai dan serahkan kepada PAS yang juga ada calon. Kita kata kalau tak ada, kami sudah ada calon yang sesuai iaitu Ir Nizar yang kami tidak sangsi lagi kewibawaan dan ketokohan kepimpinannya. Semua akhirnya sebulat suara setuju.

Pagi esoknya kami ‘rehearsal’ dulu sebelum jumpa Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah pada pukul 4.00 petang. Sebelum menghampiri jam 4.00, tiba-tiba jam 2.00 petang Jamaluddin ketuai kumpulan adun-adun KeADIlan bertemu Raja Muda kata tidak bersetuju untuk pilih Nizar sebagai MB. Rupanya Jamaluddin juga berhasrat untuk menjadi MB.

Maka Raja Muda panggil saya, dan minta penjelasan sedangkan keputusan telah dibuat dan telah serahkan nama kepada Raja Muda.

ImageSedangkan sebelum itu semua sepakat bersetuju termasuk DAP. Lalu kami terpaksa pulang balik dari istana, dan upacara angkat sumpah terpaksa ditangguhkan. Akibat Jamaluddin, kami kemudiannya bermesyuarat semula dan masing-masing parti termasuk DAP mengemukakan seorang calon, sebagai syarat.

Setelah tiga nama dicalonkan akhirnya Sultan Perak memperkenankan untuk memilih Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak ke-10.

Maknanya nak beritahu, ‘from the first day’, sudah ada karenah mereka ini yang menyusahkan kita. Kita melayan mereka dan harap parti mereka menasihatkan mereka, tetapi sehari demi sehari, parti mereka pun tak boleh ‘control’. Parti mereka mengadu kepada kita.Menteri Besar pun ambil tanggungjawab nasihatkan dia.

Maknanya Jamaluddin membelakangkan pimpinan keADILan Pusatkah sehingga buat keputusan sendiri?

Saya difahamkan ada ‘comunication gap’ (jurang komunikasi) antara kepimpinan negeri dan pusat. Dengar khabarnya mereka tidak mendapat maklumat tepat dan akhirnya restu apa jua tindakan Jamaluddin

Tiga minggu lepas, nampak perubahan dia amat sangat.Dia tak nak bercakap banyak dan cuba nak ‘isolate’ daripada kita. Kesimpulannya dia ada masalah, terutama dia nak berdepan dengan 10 Februari ini di mahkamah atas pertuduhan rasuah.

Kalau tidak salah, apa yang nak dibimbangi?

Itu pertanyaan biasa.Tapi kalau orang tak bersalah pun, kerunsingan itu akan timbul, tambah kalau-kalau buktinya tak kuat untuk membela diri atau pun runsing dengan keadilan di mahkamah yang kurang diyakini seperti pengalaman-pengalaman yang lepas. Ada kes boleh menang akhirnya jadi kalah. Mungkin itu juga merisaukan dia.Tapi kita dah beritahu dia, kita akan bersama dia untuk berdepan isu tersebut. Mungkin ada tekanan, dan ancaman kita tidak tahu juga.

Osman Jalu pula bagaimana ?

Dari segi kelakuknya tidak macam Jamaluddin tapi dia akan ‘back-up’ apa jua tindakan Jamaluddin. Malah bila Jamaluddin cakap dalam mesyuarat, dia mesti kata Osman bersetuju dengannya sedangkan Osman sepatah tak bercakap. Dia begitu taat kepada Jamaluddin.

Adakah Adun-adun dan pimpinan PAS juga cuba dipengaruhi seperti cuba ditawarkan atau dilarikan?

Umno tidak sanggup menerima kekalahan kerana parti itu memenangi hanya 27 kerusi dari 35 kerusi yang mereka bertanding di kawasan majoriti Melayu menentang PAS dan KeADILan pada 8 Mac tahun lalu. Bermula dari saat itu Umno berusaha dengan begitu yakin untuk membentuk kerajaan melalui pelbagai cara dan pendekatan. Pada mulanya mereka menawarkan puluh jutaan ringgit kepada beberapa orang Adun PAS supaya melompat parti dan menyebelahi mereka.

Orang yang pertama mendapat tawaran rasuah itu ialah Adun Pasir Panjang yang menjadi menjadi Menteri Besar Perak sekarang.

Bila gagal berbuat demikian, mereka mengajak PAS Perak membentuk kerajaan campuran dengan Umno/BN. Pelbagai pihak digunakan sebagai agen mereka menemui saya selaku Pesuruhjaya PAS Perak. Bahkan ada agen mereka yang menemui Mursyidul Am PAS, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat. Mereka gunakan beberapa orang mufti, pegawai tinggi kerajaan negeri, pertubuhan NGO dan seorang ADUN BN yang ada hubungan keluarga dengan saya.

Kali ini mereka menggunakan agen dari Kuala Lumpur. Seorang pemimpin tertinggi Umno yang berasal dari Perak dan seorang pegawai tinggi kerajaan Pusat yang isterinya berasal dari Perak bersungguh-sungguh mencuba untuk menemui saya untuk berbincang. Kedua mereka disertai oleh rektor sebuah kolej pengajian tinggi negeri Perak. Pemimpin tertinggi Umno tersebut yang kami telah lama berkenalan dan kini menjadi salah seorang Menteri Kabinet sempat berbual dengan saya melalui telefon meminta saya bertemu empat mata dengan beliau. Bagaimanapun saya mempunyai beberapa jadual pertemuan dengan pimpinan PAS.

Beliau dan rombongannya sampai ke tempat penginapan saya di Balai Kuliyyah Tasawwur Islami, Simpang Empat Semanggol tetapi gagal menemui saya kerana tempat penginapan kami dikawal ketat oleh pasukan Unit Amal dengan dibantu oleh dua buah kereta peronda PDRM.

Ada juga kejadian, saya cuba dilarikan dalam perjalanan dari Ipoh ke Taiping namun sempat ‘dipintas’ pasukan ‘Tentera Merah’ Unit Amal PAS.

Esok hari selepas upacara angkat sumpah Menteri Besar selesai, saya ditemui oleh seorang agen Umno yang menunjukkan mereka belum berputus asa memujuk kami untuk membentuk kerajaan campuran bersama BN atas alasan ahli-ahli Exco belum dilantik.

Akhir sekali, apa iktibar yang boleh diperolehi daripada kejadian ini?

ImageKita percaya semua kejadian ini ada hikmahnya. Allah tidak mahu kita menanggung terus bebanan yang cuba menggangu-gugat. Jadi Allah memberi jalan keluar agar tidak menyusahkan kita dengan cara ini seperti yang disebut dalam surah at-Talaq yang juga dikenali sebagai ‘ayat 1000 dinar’ iaitu:’Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, akan ada jalan keluar…’

Bila dua orang ini timbulkan isu macam-macam, dan timbul isu rasuah, maka Allah tidak mahu kita menanggung beban.

Apa harapan atas insiden dan tragedi yang berlaku?

Harap semua penyokong bertenang dan menerima apa jua perkembangan terkini. Jangan percaya cerita bukan-bukan dari media, maka ikut segala arahan pimpinan dari atas sampai ke bawah. Jangan buat tindakan terburu-buru.

Apa jua situasi yang bakal kita hadapi, kita akan hadapi bersama dengan Pakatan Rakyat demi merealisasi harapan rakyat. So’ apa jua keputusan Pakatan Rakyat kita akan ikut. Kalau pimpinan negeri ada keputusan kita akan rujuk juga ke pimpinan pusat. Parti sendiri dari masa ke semasa sentiasa bertemu untuk mendapat taklimat dan maklumat tepat tentang sebarang kemungkinan. Jadi tidak perlu bimbang akan kesepakatan kami bersama rakyat.

Maknanya PAS akan terima dan hadapi tiga perkara iaitu sama ada kekal kerajaan seperti biasa, adakan pilihanraya kecil ataupun seluruh negeri Perak. – (HarakahDaily)

Comments»

1. chiew ka 4...! - February 11, 2009

For the sake of the rakyat & to be elected in goverment in the next General Election….., I have one statement to make.

FOR HEAVEN’S SAKE………..
PAS, DAP, PKR………..

PLEASE, PLEASE WORK TOGETHER……………………………………!!!

2. Thierry - March 3, 2009

Just dropping by.Btw, you website have great content!

______________________________
5 Facts You MUST Understand if You Are Ever Going to Lose Your Belly Fat and Get Six Pack Abs


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Recent Comments

  fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
  SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
  semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
  ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
  cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
  first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
  mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
  Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
  ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
  what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
  chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
  Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
  Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
 • %d bloggers like this: