jump to navigation

Malaysiakini – Kenaikan tambang tiada kaitan dengan harga minyak, Noh November 18, 2008

Posted by nikmj in General, malaysiakini, National, news.
Tags: , , , , ,
trackback

Nampaknya para menteri diMalaysia sudah hilang akal dan tidak ada idea bagaimana hendak menjawab soalan dari para perwakilan Pakatan Rakyat berkenaan hal kebajikan rakyat.

Terkini semasa menjawab pertanyaan dari Salahuddin Ayub (PAS Kubang Kerian) berkenaan kenaikan tambang bas, dengan selamba Datuk Noh menjawab kenaikan tambang bas tiada kaitan dengan naik atau turun harga minyak dipasaran dunia.

Entrepreneur and Cooperative Development Minister Datuk Noh Omar said the increase or drop in oil price had no connection with public transport fares as the operating costs had been rising, which was the main reason for the bus fare increase. (TGBN)

Kalau tak silap bulan Jun lepas semasa KERAjaan menaikkan harga minyak ke RM2.70, semua pengusaha bas bising dan mahu menaikkan tambang. Sekarang bila minyak dah turun, dan turun lagi rendah dari dulu, tambang masih mahu dinaikkan.

Ini mesti sah belajar dari TNB, yang tak nak turun tariff dengan alasan terkini kos TNB tiada kaitan dengan minyak tapi bergantung pada harga arang batu.

Comments»

1. bobby - November 18, 2008

kalau penyelenggaraan yang diambil buat alasan…
maka punca2 pembekal makanan akan ikut buat alasan yang sedimikian.
Contoh, pembekal sayur sayuran akan menaikkan lagi harga kerana harga cangkul, baja dan penyelenggaraan jentera pembajak meningkat.
Nelayan pula dengan alasan untuk menaikkan harga ikan adalah penyelenggaraan bot, pukat tunda dan penat dan sejuk di tengah laut.
Kalau karenah ini semua kerajaan akan layan maka rakyat makin tersepit dalam kesukaran.

2. siva - November 18, 2008

bodoh punya menteri

3. Steven - November 18, 2008

simple. Their Bus company license got it from some corrupt UMNO minister. And in return, they have to pay some royalties back to these people. So this explained why the bus fare will forever increase..
Malaysia Boleh ! UMNO boleh !

Personally I have make some complaint to JPJ before and it is useless cos basically they mouths are full of shit.. Never interested to find out why this is happening.

4. pengundisabah - November 19, 2008

Minyak dah turun,takkan harga tambang nak naik!Apa alasan yang perlu dikemukakan oleh pengusaha-pengusaha bas atau teksi..kalau semua alasan diterima dan tak diambilkira kesusahan dan kepayahan rakyat yang amat memerlukan sistem pengangkutan sebagai kenderaan utama,alamatlah BN akan kalah lagi dalam PRU akan datang.Ingat!PRU yang lalu sudah cukup sebagai satu pengajaran.

5. Pak Ulong - November 19, 2008

Saya tak marah pada Kerajaan jika mahu menaikan tambang bas. Penguasa bas bukan badan kebajikan. Namun yang membuat saya marah adalah kerana perkhidmatan yang rakyat dapat dari penguasa bas. Kalau dah bayar dengan harga yang tinggi maka seharusnya mendapat perkhidmatan yang baik. Ini tidak, perkhidmatan yang diberi cukup terseksa kepada para penguna. Hal ini menteri tak pernah pun ambil peduli. Hal rakyat yang ramai tak ambil kisah tapi hal penguasa yang sedikit bergitu ambil berat. Kalau nak naik tambang pun biarlah rakyat mendapat apa yang rakyat bayar. Menteri hanya membuat perjumpaan dengan penguasa bas sahaja. Cuba sesekali buat perjumpaan dengan para penguna , baru menteri tahu macamana seksanya kami penguna dengan layanan,sikap dan perkhidmatan yang diperolehi.

6. nikmj - November 19, 2008

To Pak Ulong,
Pendapat tentang bas disokong, bagaimana pula tentang tariff TNB?

7. Pak Ulong - November 20, 2008

To nikmj,

Bab tariff TNB saya tidak ada apa apa komen nak buat. Ini kerana bekalan letrik hanya TNB yang menjadi pembekal pada penguna. Oleh yang demikian maka suka atau tidak kita para penguna terpaksa menerima apa yang TNB lakukan walaupun agak marah namun dah terpaksa. Yang boleh dilakukan hanya menjimat pada pengunaan sahaja. Maka itu saya syorkan kepada pengurusan TNB agar menukar nama dari Tenaga Nasional Berhad kepada Tenaga Naik Bertalu-talu. Singkatannya tetap TNB…………………OK nikmj.

8. adenan bahari - November 28, 2008

Sama aja dengan alasan bodoh seorang si penjual ayam yang saya tanya dipekan sehari Kulim ,”Kenapa harga ayam tak turun turun sedangkan harga minyak dah turun?” Dia jawab “ayam tak makan minyak ” saya terus diam lebih tak perlu dilayan manusia yang bodoh lagi dungu ini …dalam hati “kalau kawan tahu tentu dia akan kata orang macam ni elok dimasukan kemesin untuk di buat baja,menyuburkan pokok dan dapat berbakti untuk orang lain ” Dungu lagi Bangang!!!!!Sial!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Recent Comments

  fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
  SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
  semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
  ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
  cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
  first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
  mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
  Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
  ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
  what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
  chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
  Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
  Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
 • %d bloggers like this: