jump to navigation

Cukuplah dengan BN, 12000 sertai PKR di Serawak – Malaysiakini November 17, 2008

Posted by nikmj in General, malaysiakini, National, news, Politics.
Tags: , , , , , ,
trackback

Sekurang-kurangnya 12,000 warga Sarawak termasuk 6,000 penyokong Adun Ngemah Gabriel Adit menyerahkan borang menyertai KeADILan.

 

Permohonan mereka diserahkan kepada Ketua Umum Anwar Ibrahim di satu majlis makan malam besar-besaran di Sibu 15 November lalu. Sokongan rakyat Sarawak, khususnya golongan muda, kepada KeADILan jelas dengan kehadiran lebih 4,000 orang memeriahkan majlis makan malam bersama mantan Timbalan Perdana Menteri itu.

 

Ia dianjurkan oleh di Pusat Dagangan & Pameran Sibu oleh “Sahabat PKR” yang dipengerusikan oleh Adit. Majlis ini diantara makan malam yang terbesar yang pernah diadakan di Sibu dan di Sarawak.

 

Turut membanggakan adalah permohonan ahli baru dari bekas Ketua Penerangan Bahagian Balleh Parti Rakyat Sarawak (PRS), Beginda Minda. Beginda dipaksa meninggalkan parti komponen BN itu ekoran seruan kepada Ketua Menteri Taib Mahmud supaya meletakkan jawatan.

 

Adit memengani kerusi Ngemeh diatas tiket Parti Bansa Sarawak pada 1991, namun bermula 2006 beliau bertanding atas tiket bebas. KeADILan mengharapkan sokongan dari masyarakat Dayak yang semakin tidak berpuas hati dengan isu-isu pengurusan Tanah Adat dibawah kerajaan BN.

 

Dalam ucapan beliau, Adit, 58, berkata bangsa Dayak memilih KeADILan berikutan kekangan politik keatas masyarakat pribumi itu di bawah kerajaan negeri BN.

 

Beliau yang berpengalaman sebagai Adun selama empat penggal berturut-turut berkata beliau dan penyokong-penyokong yakin KeADILan merupakan jentera terbaik memperjuangkan nasib bangsa Dayak.

 

Cukuplah dengan BN. Kini ‘perubahan’ telah sampai di Sarawak,” kata Adit.

 

Kemasukan Adit merupakan dorongan kuat kepada KeADILan dalam menghadapi pilihanraya negeri dalam masa 30 bulan lagi. Penyertaan Adit secara efektif menjadikan KeADILan menguasai dua kerusi di Majlis Undangan Negeri Sarawak. Sebelum ini, KeADILan mencetuskan kejutan dengan kemenangan Dominique Ng di kerusi Adun Padungan.

 

Turut hadir di makan malam itu adalah Setiausaha Agung Salehuddin Hashim, Ketua Penerangan Tian Chua, pimpinan kanan KeADILan Dr Jeffrey Kitingan dan Dominique Ng serta pemimpin DAP Wong Ho Leng dan Chiew Chin Sing.

 

Sementara itu, Anwar dalam ucapan beliau berkata pilihan Adit tepat dan menunjukkan bahawa ahli politik berpengalaman itu merupakan “wakil rakyat yang sebenar”.

 

Anwar berharap kemasukan Adit membuka ruang baru kepada KeADILan dan memperkuatkan gelombang perubahan yang kini melanda seluruh negara.

 

Anwar menggesa rakyat Malaysia, jentera parti dan khususnya rakyat Sarawak berganding-bahu dan bermuafakat memastikan Pakatan Rakyat memenangi Sarawak dalam pilihanraya negeri nanti.

 

Jelas pemimpin reformasi itu lagi, menyusuli Adit akan ada lagi wakil-wakil rakyat lain yang mahu bersama-sama Pakatan Rakyat.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Recent Comments

  fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
  SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
  semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
  ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
  cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
  first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
  mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
  Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
  ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
  what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
  chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
  Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
  Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
 • %d bloggers like this: