jump to navigation

Butiran Ghani Patail ganggu kes Anwar dilarang dari disiarkan media October 8, 2008

Posted by nikmj in malaysiakini, National, news, Politics.
Tags: , , , , , ,
trackback

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini mengeluarkan arahan kepada media agar tidak menerbitkan butiran dakwaan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail mengganggu bukti dalam kes Datuk Seri Anwar Ibrahim 10 tahun lepas.

Walaupun begitu dilaman Anwaribrahimblog, DSAI menyediakan beberapa salinan pdf untuk pengetahuan rakyat jelata sekalian. Antaranya :

1- Afidavit DSAI terhadap Ghani Patail 9 June 1999

2- DSAI Judgement Case 2004

3- Keputusan Hakim Pembebasan DSAI Kes 2004

Hakim SM Komathy Suppiah mengarahkan sedemikian selepas meluluskan permohonan yang dikemukakan oleh ketua pihak pendakwa Datuk Yusof Zainal Abiden selepas penghujahan peguam bekas timbalan perdana menteri, Sulaiman Abdullah.

Peguam itu sebelumnya menghujahkan dakwaan pembabitan Abdul Gani itu sewaktu membantah keputusan pihak pendakwa memindahkan kes liwat Anwar ke Mahkamah Tinggi.

Pihak pembela membantah sijil pemindahan kes itu yang ditandatangani oleh Abdul Gani, yang kini sedang disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung dakwaan memalsukan bukti dalam kes Anwar sedekad lalu.

Komathy juga menangguhkan perkara itu esok untuk membolehkan Sulaiman meneruskan penghujahannya.

Sementara itu, dilaman mstar juga melaporkan isu yang sama. Status permohonan sama ada kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi terus menjadi tanda tanya dengan Mahkamah Sesyen sebentar tadi menangguhkan sidangnya sehingga esok.

 

Perkara itu diputuskan oleh Hakim Mahkamah Sesyen S.M. Komathy Suppiah apabila ketua pasukan peguam Anwar, Sulaiman Abdullah meminta masa sehingga petang ini untuk meneruskan penghujahan beliau.

 

Bagaimanapun hakim tersebut memaklumkan bahawa ia akan didengar pukul 10 pagi esok kerana beliau mempunyai kes lain untuk didengar petang ini.

 

Sidang hari ini bermula pukul 11.15 pagi tadi.

 

Mahkamah juga dijadual mendengar penghujahan pasukan pendakwaan esok.

 

Malah hakim mengarahkan media agar tidak mendedahkan kandungan tuduhan Anwar terhadap Peguam Negara.

 

Semalam Mahkamah Sesyen menangguhkan sehingga pagi ini untuk mendengar sambungan hujahan terhadap kesahihan sijil pemindahan yang ditandatangani Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

 

Semalam pihak pendakwaan memohon kepada Mahkamah Tinggi untuk menyemak keputusan Mahkamah Sesyen menolak bantahan awalnya berhubung kesahihan sijil pemindahan.

 

Ketua Unit Pendakwaan Jabatan Peguam Negara, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden ketika ditanya media berkata, pihak pendakwaan telah mengemukakan surat kepada hakim Mahkamah Tinggi memaklumkan perkara itu pada 2 petang semalam.

 

Bagaimanapun, Mohamed Yusof berkata, mahkamah belum menetapkan tarikh untuk mendengar permohonan semakan tersebut.

 

Semalam Komathy memutuskan bahawa beliau mempunyai budi bicara untuk mendengar hujahan berhubung bantahan pembelaan yang mempersoalkan kesahihan sijil yang dikemukakan oleh pendakwaan untuk memindahkan kes liwat terhadap Anwar ke Mahkamah Tinggi.

 

Komathy menolak bantahan awal pendakwaan yang berhujah bahawa mahkamah itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar bantahan pembelaan berhubung kesahihan sijil pemindahan.

 

Pendakwaan telah berhujah bahawa adalah mandatori bagi Mahkamah Sesyen mengikut Seksyen 418A(3) Kanun Prosedur Jenayah untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi sebaik sahaja sijil pindah dikeluarkan oleh pendakwaan.

 

Pembelaan telah membantah permohonan pendakwaan yang mahu kes Anwar itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi dengan menyatakan sijil pemindahan itu tidak sah kerana ia ditandatangani Peguam Negara yang sedang disiasat oleh Badan Pencengah Rasuah berikutan satu laporan polis yang dibuat oleh Anwar.

 

Laporan polis itu ialah berhubung dakwaan memalsukan keterangan dalam kejadian “mata hitam” Anwar pada 1998.

 

Anwar, 60, didakwa meliwat bekas pembantunya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan, 23, di Unit 1151, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun.

 

Dakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh juga dikenakan denda.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • Recent Comments

  fruit machines for s… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  Wallace on LIVE : Inkues kematian Teoh Be…
  SEO on Isu Manohara – Dokumen b…
  semut on Altantuya, C4, puaka, pembunuh…
  ibn wahab on Dr Asri dan fahaman Wahab…
  cincau on How TNB legally cheat Malaysia…
  first world genting… on RPK bongkar Surat Misteri SPRM…
  mengukir waktu on Ramalan nasib menerusi Tarikh…
  Oswaldo Beumer on What you should know about H1N…
  ahmed on Rahsia Surah Al-Kautsar
  what women want in m… on Isu Royalti Minyak Kelantan…
  fazal hatta on Balasan dunia kepada ‘ko…
  chatroulette on Kugan death widens the Gaps be…
  Pritapal Singh on Nissan Grand Livina 10000km ma…
  Toklang Cik on Sunnah Nabi Amalan Sehari…
 • %d bloggers like this: